Öljytietoutta 

 

 

- Eteeriset öljyt ovat vahvoja kasviöljyjä, jotka on valmistetaan kasvien lehdistä, kukista, yrteistä ja puista höyrytislaamalla. Öljyjen laatuun vaikuttaa, miten kasvi on kasvatettu, korjattu ja tislattu. Jokaisella kasvilla on oma oma kemiallinen koostumus ja sen takia jokaisella kasvilla on omia ainutlaatuisia ominaisuuksia, joita voi hyödyntää terveyden tukemiseen.

 

- Puhtaaseen ja aitoon 100% eteeriseen öljyyn ei ole lisätty kemikaaleja eivätkä ne ole synteettisiä tuoksuja. Täysin puhdas ja 100% öljy tuoksuu kiinnostavalta ja herättää halun tutustua tarkemmin. Tällaiset öljyt ovat vahvoja eikä niitä ole laimennettu, joten käyttö aloitetaan varovasti. Jo yhdellä tipalla voi olla merkittävä vaikutus! Muista siis varmistaa käyttämäsi öljyn laatu ja turvallisuus. 

 

- Terapeuttisien eteeristen öljyjen aromaattinen tuoksu vaikuttaa limbiseen järjestelmään, joka hallinnoi sekä muistoja että tunteita. Kun tuoksuttelemme aitoja eteerisiä öljyjä, tuoksumolekyylit kulkeutuvat nenän tuoksureseptoreihin. Sieltä tuoksumolekyylit siirtyvät hajukäämiin ja tätä kautta aivojen limbiseen järjestelmään. Limbisessä järjestelmässä sijaitsee myös amygdala-rauhanen, joka säätelee traumoja. Kun eteeriset öljyt pääsevät kosketuksiin amygdala-rauhasen kanssa, ne tarjoavat meille mahdollisuuden työskennellä traumojen kanssa. 

 

- Öljyjen molekyylikoko on niin pieni, että ne pystyvät läpäisemään ihon nopeasti ja tämän takia voivat myös vaikuttaa kehon jokaisessa solussa 20 minuutin kuluessa iholle levitettäessä. Noin 20 minuutin jälkeen öljyt alkavat metabolisoitua eli haihtua kahden tunnin kuluttua käytöstä. Tämän ajan öljy vaikuttaa kehossa tasapainottavasti. 

 

- Öljyt käyttäytyvät harmonisesti ja heterogeenisesti elimistössä. Niiden ominaisuudet ovat monipuolisia ja näin ollen vaikuttavat monin tavoin tilanteesta riippuen. Eteeriset öljyt siis auttavat elimistöä löytämään ja pitämään yllä tarvittavaa tasapainoa. 

 

- Eteerisiä öljyjä on käytetty vuosituhansien ajan terveyden ja henkisen hyvinvoinnin tukemisessa sekä hengellisissä harjoituksissa. Öljyistä on tehty tuhansia tutkimuksia (www.pubmed.gov), jotka vahvistavat niiden tehokkuuden ja potentiaalisuuden. 

 

- Aromaterapiassa on erilaisia koulukuntia, joilla on erilainen näkemys eteeristen öljyjen käytöstä. Saksalainen koulukunta keksittyy käyttämään öljyjä aromaattisesti eli tuoksuttelemalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tuoksuilla on hajuaistin kautta vahva vaikutus aivoihin, joten saksalaisen mallin mukaisesti eteeristen öljyjen käyttö voi vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi tunteiden hallintaan tai mielialan kohentamiseen. Tällöin on tärkeää, ettei öljyä ole muunneltu. 

Englantilainen koulukunta suosittelee käyttämään eteerisiä öljyjä ulkoisesti laimentamalla pieni määrä eteeristä öljyä kasviöljyyn ja hieromalla kehoon. Eteeriset öljyt imeytyvät nopeasti ihon kautta verenkiertoon ja soluille. Iholla käytettäessä on huolehdittava, että eteerisessä öljyssä ei ole kemikaaleja, synteettisiä aineita tai hajusteita. 

Ranskalainen koulukunta neuvoo käyttämään eteerisiä öljyjä aromaattisesti, paikallisesti että myös sisäisesti. Sisäisesti öljyjä voi käyttää laittamalla tippa eteeristä öljyä hunajaan, leipäpalaseen tai pieneen määrään kasviöljyä. Sisäiseen käyttöön sopivat eteeriset öljyt, joilla on ravintolisäluokitus. Käyttö tapahtuu valmisteen ohjeiden mukaisesti. Sisäisellä käytöllä voi olla positiivisia vaikutuksia ruuansulatukseen ja vastustuskykyyn riippuen minkälaisia terveyttä tasapainottavia ominaisuuksia käytettävällä eteerisellä öljyllä on.